8. hrvatski online simpozij o dojenju

„PODRŽIMO DOJENJE ZA ZDRAVLJE NAŠE PLANETE“

Čast nam je pozvati vas na 8. Simpozij o dojenju koji će se održati 9. listopada 2020. od 8.30h do 14.30h u virtualnom obliku odnosno online. Kriza izazvana pandemijom Covid 19 preimenovala je naš način života u „novo normalno“. Početkom godine veselili smo se što je 2020. godina proglašena godinom sestara i primalja i što ćemo na svakom simpoziju, edukacijama i skupovima dodatno i to proslaviti. I hoćemo, ali u „novim normalnim“ uvjetima. Zbog sigurnosti svih nas, predavača i sudionika simpozij će biti u virtualnom obliku, nešto novo, drugačije, ali s ciljem osiguravanja potrebne edukacije iz medicine dojenja kao i promidžbe dojenja.

Poseban gost ovogodišnjeg simpozija je Adriano Cattaneo, dr. med., spec epidemiolog. Adriano Cattaneo je tijekom 20 godina radio kao epidemiolog i koordinator Jedinice za zdravstvena istraživanja i međunarodno zdravlje u Institutu za zdravlje majke i djeteta “IRCCS BurloGarofolo” u Trstu, Italija, pri SZO surađivačkom Centru za zdravlje majke i djeteta. Diplomirao je medicinu na Sveučilištu u Padovi te magistrirao pri Londonskoj školi higijene i tropske medicine. Većinu svoje karijere proveo je u zemljama u razvoju. Autor je više od 200 članaka u znanstvenim časopisima i knjigama, više od 100 tih objavljeno je u recenziranim časopisima. Recenzent je u više od 30 međunarodnih časopisa. Član je talijanskog Udruženja epidemiologa, Pedijatrijskog društva i IBFAN-a Italija. Koordinator je dva EU-sponzorirana projekta i tu je igrao važnu ulogu u razvoju dokumenta „Zaštita, promocija i podrška dojenja u Europi: Plan akcije“, dokumenta revidiranog 2008. i korištenog za razvoj nacionalnih programa dojenja. U mirovini je od 2014.

Simpoziji je namijenjen svim zdravstvenim djelatnicima koji sudjeluju u osiguravanju podrške u dojenju – patronažnim sestrama, primaljama, pedijatrima, ginekolozima, neonatolozima i liječnicima obiteljske medicine.

ONLINE PROGRAM

8:30 – 9:00 Registracija sudionika (online)

9:00 – 9:15 Dobrodošlica i predstavljanje novih IBCLC / Irena Zakarija Grković, dr. med., IBCLC, Predsjednica HUSD

9:15 – 10:00 Kako dojiti u biološkom položaju? – praktični savjeti / Video: Biological Nurturing

10:00 – 10:45 Učinak dojenja u biološkom položaju na komplikacije dojenja / Adriano Cattaneo, dr. med., epidemiolog

10:45 – 11:00 Pauza – predstavljanje sponzora

11:00 – 11:30 COVID-19 i dojenje / Anita Pavičić Bošnjak, dr. med., IBCLC

11:30 – 12:00 Postupci i njega zastojne dojke Novi Cochrane-ov sustavni pregled / Irena Zakarija Grković, MD, FRACGP, IBCLC, PhD

12:00 – 12:30 Ekološke posljedice prehrane formulom / Adriano Cattaneo, dr. med.

12:30-14:15 Paralelne radionice:

– Komunikacijske vještine za savjetnice za dojenje / Marina Grubić, prof. psih.

– Prijava kršenja Koda pomoću mobilne aplikacije / Ana Novina, prof. biol., udruga RODA

– Prehrana nedonošćadi / Anita Pavičić Bošnjak, dr. med., neonatolog, IBCLC

14:15 -14:30 Završna riječ

BODOVANJE

Simpozij je u postupku bodovanja Hrvatske komore medicinskih sestara, Hrvatske komore primalja i Hrvatske liječničke komore.

ROK PRIJAVE

Simpoziju će moći prisustvovati 100 sudionika.

Molimo Vas da svoje mjesto rezervirate na vrijeme!

Prijave se primaju do 06. Listopada 2020.g. isključivo putem on-line obrasca na linku

Prijava na simpozij!

Upute i link za pristup i uključivanje u virtualnu dvoranu primit ćete putem e-maila.

KOTIZACIJA

Kotizacija za simpozij iznosi 150,00 kn, odnosno 100,00 kn za članice HUSD-a.
Broj računa za uplate: IBAN HR 682 340 009 111 043 9679, Privredna banka, s naznakom: „Kotizacija za 8. Simpozij HUSD“ + vaše prezime.

Primatelj: HUSD, Šoltanska 2, Split

VAŽNO – NEPRIHVATLJIVE UPLATE : HUSD neće prihvatiti uplate kotizacija od tvrtki koje krše Međunarodni pravilnik o reklamiranju nadomjestaka za majčino mlijeko. Svaka takva uplata bit će vraćena uplatitelju, a prijava nevažeća.

Srdačan pozdrav,

Doc.dr.sc. Irena Zakarija-Grković, dr med., IBCLC

predsjednica Hrvatske udruge IBCLC savjetnica za dojenje